Vi har känt på de nya pengarna

(Den här texten skrevs innan sedlarna började bytas ut i oktober 2015.)

I oktober 2015 kommer fyra nya sedlar. Nukunskap.se har varit på Riksbanken och kollat på dem. Ida, tolv år, ryckte in som extra reporter. I filmen läser hon pytteliten text på ett par sedlar. För att läsa text på resten av sedlarna behövs förstoringsglas.

Riksbanken ligger i Stockholm. Vi från nukunskap.se får visa legitimation och släpps in av en särskild vakt genom dörrar som måste låsas upp. Säkerheten behövs för att skydda hemliga papper. Däremot har Riksbanken inget stort kassavalv här. Lagret av pengar finns en bit norr om Stockholm.

Leif Jacobsson på Riksbanken visar upp de nya sedlarna. En av dem är på 200 kronor och såna sedlar finns inte i dag. Papperet är gjort av bomull för att hålla bra och sedlarna ser verkligen nya ut. Men de är inte helt släta, utan har olika mönster på kanten, för att göra det lättare för synskadade att skilja dem åt.

På tjugan ler författaren Astrid Lindgren. På de andra sedlarna finns också porträtt av kända svenskar. Ingen av dem lever.

Varför är det bara döda människor på sedlarna? frågar Ida.

– Det har väl blivit nån sorts tradition. Det ska ha gått en liten tid, så att man kan se tillbaka på och fundera på deras livsverk. Levande personer kan ju fortfarande göra både bra och dåliga saker. Och den risken vill man kanske inte ta, svarar Leif.

Skälet till att Riksbanken vill ha nya sedlar är att göra dem svårare att förfalska. I dag hittas det väldigt få förfalskade svenska sedlar, men Riksbanken vill vara steget före brottslingarna. Sedlarna har precis som dagens sedlar en massa detaljer som ska göra det svårt att kopiera dem. Texter som är så små att de nästan blir hemliga är en sak. Det finns också bilder som förändras och andra detaljer.

Vår reporter Ida har den nya 20-lappen med Astrid Lindgren som favorit. Hon ger de nya sedlarna högre betyg än de gamla.

– De känns säkrare. Och så är de finare i färgerna och de är roligare. Det är mycket texter i och så kan man se saker när man vickar på dem, om de är riktiga eller falska, säger hon.

Den 1 oktober 2015 börjar nya sedlar värda 20, 50, 200 och 1 000 kronor att gälla. Ett år senare kommer nya 100-lappar och 500-lappar. Då är det också dags för nya mynt: enkronor, tvåkronor och femkronor. Dagens tiokrona är den enda som blir kvar.

De nya mynten glänser i andra färger än vi är vana vid och ser ganska små ut.

– Oj, vad lätta de är! säger Ida när hon håller dem i handen.

Hon har helt rätt. De nya mynten blir lättare och mindre än de som finns nu. Leif berättar varför Riksbanken har ändrat på storleken.

– Mynt i dag är rätt tunga. Det märker man om man har mycket mynt i plånboken. Och pengar ska ju köras ut till butiker och banker. Det kostar pengar och det blir helt enkelt billigare om man har mindre och lättare mynt, säger han.

Små mynt blir också billigare att göra, eftersom det går åt mindre metall. De här nya enkronorna har Riksbanken betalat 14 öre styck för. De gamla kostade ungefär 50 öre. Men priset kan snabbt ändras.

Den nya enkronan och tvåkronan är gjorda av stål med ett tunt lager koppar utanpå. Femman blir guldfärgad. Alla är utan nickel, som finns i flera av dagens mynt.

– Vi vill inte ha kvar nickel. Man kan få allergi av det och det är ett ganska miljöovänligt material, säger Leif.

När de nya mynten och sedlarna kommer blir de gamla ogiltiga efter ett tag. Då går de inte att betala med och under 2017 blir de mynt som vi använder i dag värdelösa. Så det gäller att använda eller växla in dem i tid!

– Att börja tömma spargrisen är ett bra tips, säger Leif Jacobsson och han tycker gärna att barn kan tipsa gamla människor om samma sak.


 

De här finns på de nya sedlarna:

Författaren Astrid Lindgren, skådespelerskan Greta Garbo, regissören Ingmar Bergman, vissångaren Evert Taube, operasångerskan Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld, som jobbade för FN. Det är Riksbanken som har bestämt vilka som ska vara på pengarna. Se lite mer om dem på Riksbankens sajt.


Fler länktips:

Riksbanken har en massa på sin sajt om bytet av pengar. Som till exempel:


Text: Lisa Blohm
Reporter: Ida Blohm
Foto: nukunskap.se
Publicerat: 2015-08-19