Vid 42 grader blir det brännskador

Om huden blir varmare än 42 grader får vi en brännskada. Värmen dödar cellerna.

När din hand råkar nudda någonting riktigt hett, dras den snabbt undan. Det är en av kroppens skyddsreflexer. Ofta är handen borta från faran innan hjärnan fattar att det är varmt. Men ibland är skyddet inte tillräckligt effektivt. Kanske spiller du ut en kopp te i knät eller kommer åt en plåt i ugnen. Om huden då hinner värmas upp till ungefär 42 grader, blir det en brännskada.

Porträttbild på läkaren Fredrik Huss.

Fredrik Huss

Vid den temperaturen förstörs nämligen viktiga byggstenar och ämnen i kroppen, förklarar läkaren Fredrik Huss. Han arbetar med brännskador på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Man kan jämföra det med när man kokar ett ägg. När äggvitan blir varm så börjar den att stelna. Det är precis det som händer i kroppens celler, vävnader och organ. Blir det för varmt så stelnar det och då dör cellen eller vävnaden och slutar funka, helt enkelt, säger Fredrik Huss.

Sådant som ger oss brännskador är ofta väldigt varmt, men behöver inte vara det. Det beror också på materialet och hur länge som huden utsätts för värmen. Ju längre ned under hudytan som värmen når, desto värre blir skadorna.

– Om en vuxen stoppar ned sin arm i 50-gradigt vatten och håller den där i fem minuter, då blir hudtemperaturen så ökad att man får djupa brännskador. Och höjer man temperaturen till 60 grader räcker det kanske med fyra eller fem sekunder innan en vuxen tar skada, säger Fredrik Huss.

I en bastu kan det ju vara mycket varmare, nära 100 grader och ändå kan man sitta där en stund. Men i bastun svalkas huden när vi svettas, så själva huden blir inte lika varm. Värme i luft överförs inte heller lika lätt som värme i vatten.

Var går då gränsen för när värme gör ont?

– Det är väldigt varierande mellan olika personer, vilken smärttröskel man har. Men yngre barn och gamla har oftare tunnare hud än andra. Därför påverkas de snabbare och mer, säger Fredrik Huss.

Om man har bränt sig, ska man direkt kyla det brända ställer med svalt vatten i 15 till 20 minuter. På så vis kan man minska skadan.

Det är inte bara huden som skadas vid temperaturer över 41, 42 grader. Det gäller hela människokroppen, som hos friska har en temperatur väldigt nära 37 grader. Temperaturen är viktig, väldigt viktig. Det finns massa ämnen i kroppen som är gjorda för att fungera vid en viss temperatur, och som annars fungerar sämre, eller inte alls.

– Så kroppen kämpar hela tiden för att inte vara för varm och inte för kall, utan helt lagom, säger Fredrik Huss.

Det finns en massa fiffiga mekanismer i kroppen som sköter det här. Som att vi svettas när vi är varma och börjar skaka när vi är kalla. Skakandet gör nämligen att mer värme produceras. Men den som till exempel springer ett maratonlopp i starkt solsken, behöver hjälpa sin kropp. Värmen och löpandet gör att man svettas ut massor av vatten och salter. Då är det viktigt att dricka ordentligt. Annars kanske kroppen inte orkar med. Den vill ha lagom av allt – temperatur, vatten och salter!


Länktips:

1. Läs mer om små och stora brännskador hos Vårdguiden. Mest skrivet för vuxna.
2. ”Heta drycker vanligaste orsaken” (Upsala Nya Tidning 2014-04-22).


Text: Lisa Blohm
Stora bilden: Thinkstock
Lilla bilden: Akademiska sjukhuset

Publicerat: 2015-06-01