Vilka snabba nyheter är viktiga för dig?


Texten ingår i Tema Snabba nyheter

Nyhetssajter tävlar om att vara snabbast med en nyhet. Vilka nyheter tycker ni är viktiga att få snabbt och vilka är mindre bråttom? Det ska ni få diskutera.

Journalister brukar vilja vara först med nyheter. Många nyheter får journalister på olika svenska nyhetssajter reda på samtidigt, eller nästan samtidigt. Den som då är snabbast har chans att locka extra många läsare.

Vilka nyheter är det faktiskt väldigt viktigt att få reda på snabbt? Det beror mycket på vem du är, var du finns och vad du gör. Om en tiger rymmer från en djurpark är det viktigt att de som bor i närheten snabbt får veta det. De kan ju behöva akta sig. Att en kändis plötsligt dyker upp i en stad kan vara viktigt för dem som gillar kändisen att veta snabbt. Då kan de försöka hinna se kändisen. Andra kanske inte bryr sig så mycket och nöjer sig med att veta efteråt att kändisen har varit i staden.


Övning

Jobba gärna i par eller i en grupp i den här övningen. Börja med att titta på rubrikerna på bilden. Alla rubrikerna är påhittade. Försök sen att tänka till runt de här uppgifterna. Klicka upp bilden i ett eget fönster om du vill se rubrikerna bättre.

  1. Vilka av nyheterna är viktiga för dig eller er att få reda på riktigt snabbt? Varför?
  2. Vilka nyheter vill ni gärna veta snabbt, trots att de kanske inte är lika viktiga? Varför är de intressanta att veta snabbt?
  3. Välj ut minst tre nyheter som inte är viktiga för er att få veta jättesnabbt, men som kan vara viktiga för någon annan att veta direkt, kanske någon som bor i ett annat land. Förklara hur ni tänker.
  4. Vilka nyheter kan ni lika gärna få veta om en vecka som nu direkt? Varför?
  5. Tips: Kolla gärna rubrikerna på en svensk nyhetssajt i stället för att använda våra påhittade rubriker.

Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-02-23

Mer om snabba nyheter