Vilken månadssten är din?

Olika månader har sina egna ädelstenar, som en sorts symbol.

Stenarna på bilden har räknats som månadsstenar för olika månader. De är bara ett exempel, eftersom det finns olika varianter av såna här listor. Ofta är till exempel månadsstenen för april en diamant och för juni en pärla. December har ibland flera olika blå månadsstenar.

En del tycker att det är roligt att ha en sten från den månad som de är födda i. De som säljer smycken hoppas nog också att människor ska bli lite extra sugna på att köpa de ädelstenarna. Olika stenar har också varit symboler för olika saker och en del tror att stenarna kan ge tur.

Så här heter stenarna på bilden:

1) Granat. Månadssten för januari. Granater kan också användas som slipmedel. De går att hitta i Sverige.

2) Ametist. Månadssten för februari. Ametist är en sorts kvarts och finns också i Sverige.

3) Akvamarin. Månadssten för mars. Stenar med lite fel färg kan hettas upp till över 400 grader för att få rätt färg.

4) Bergkristall. Månadssten för april. Det är en färglös variant av kvarts. Bergkristall används i stället för diamant i billigare smycken.

5) Smaragd. Månadssten för maj. Det är en av de ovanligaste och dyraste ädelstenarna. Smaragder var kända i Egypten för nästan 4 000 år sedan. I Colombia finns särskilt fina smaragder, men det finns också konstgjorda.

6) Månsten. Månadssten för juni. Många månstenar kommer från Sri Lanka i Asien. De lyser i lite vitt och blått.

7) Rubin. Månadssten för juli. Rubiner får sin röda färg av metallen krom. De hör till de dyraste ädelstenarna och har varit vanliga i kungliga juveler.

8) Peridot. Månadsten för augusti. Det är en sten av mineralet olivin.

9) Safir. Månadssten för september och en av de dyraste ädelstenarna. På medeltiden trodde en del att safirer skyddade mot avundsjuka och hat.

10) Opal. Månadssten för oktober. Opaler kan ha många olika färger. De bildas bland annat vid heta källor.

11) Topas. Månadssten för november. Topaser brukar vara färglösa eller gula. På medeltiden sas det att topaser som lades i giftig mat eller dryck förlorade sin glans.

12) Tanzanit. Månadssten för december. Det här är en sorts variant av mineralet zoisit. Den har fått sitt namn för att den hittades i Tanzania.

Texten är en del av Tema ÄDELSTENAR.


Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock
Publicerat: 2015-12-01

Källor: ne.se, gemologyonline.com med flera.