Vit tryffel såldes för en halv miljon

Svamparna på bilden är vita tryfflar.

Den allra dyraste svampen är vit tryffel, som bara finns på några få ställen i världen. Några andra riktigt dyra svampar går att hitta också i svenska skogar.

Tryfflar liknar ofta knöliga rotfrukter. Det finns olika sorters tryfflar och en del går att äta. Många människor tycker att deras speciella smak är fantastiskt god. Smaken är så kraftig att det kan räcka med några tunna svampskivor till en hel maträtt. Det är nog tur det, eftersom tryffel också är väldigt dyrt. En svensk gård säljer till exempel svart tryffel för 6 kronor för ett enda gram. Vit tryffel är allra dyrast och kan enligt Guinness rekordbok kosta över 26 000 kronor per kg.

I december 2014 såldes en vit tryffel från Italien för ett mycket högre kilopris än så. Tryfflar brukar vara ganska små, men den här vägde nära 1,9 kg och är den största som någon har hittat. På en auktion i New York ropade en köpare in svampen för 61 250 dollar. Det är över en halv miljon kronor. Fast säljaren hade hoppats på att tryffeln skulle säljas för flera miljoner kronor.

Den vita tryffeln växer bara i några områden vid Medelhavet. Där används specialtränade hundar eller grisar för att spåra upp svamparna, som växer under marken. Det växer faktiskt ätbar tryffel i Sverige också. Både på Öland och Gotland har man hittat en svart tryffel och det finns de som odlar och säljer svampen i Sverige.

Får då vem som helst plocka tryffel i skogen, precis som man får plocka kantareller? Nej! säger en del experter på allemansrätten. Andra experter håller inte med. Det verkar alltså vara lite oklart. Men chansen att hitta tryffel utan en tränad hund är nog ändå liten.

Matsutake mushroom growing in nature

Goliatmusseron

Det finns fler dyrgripar än tryffel i svampvärlden. Svampen till höger är en goliatmusseron och sägs lukta lite som kanelbullar. I Japan kallas svampen matsutake och kan kosta flera tusen kronor per kg. De här svamparna är väldigt ovanliga i Japan, men har hittats på olika platser i Sverige. De växer nära tallar och vill ha sandig mark. En del svenskar letar särskilt efter goliatmusseroner för att sälja dem till Japan. Då ska det vara riktigt fina svampar och det är bråttom att få dem skickade till Japan.


 

Länktips:

 Läs på engelska om den rekorddyra tryffeln (ibtimes.dom 2014-12-06)

Se var goliatmusseron hittats i Sverige (svampguiden.se)

 Nyhetstext om goliatmusseron (bohuslaningen.se 2011-07-29)  

Förslag på räkneuppgifter:

1. På Gotland säljs svart tryffel för 6 kronor per gram. Vad kostar 200 gram?

2. En rekorddyr vit tryffel såldes för ungefär 543 000 kronor. Den vägde 1,9 kg. Vad blev priset per kg?

200 gram kostar 1 200 kronor.
285 789 kronor blev kilopriset.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-28