Vithaj en av 13 000 nykomlingar i ordlista

I april 2015 kom en ny upplaga av Svenska akademiens ordlista, med flera tusen nya ord. Det är den som brukar få bestämma hur vi stavar och böjer ord.

Ordlistan kallas ofta Saol och det är 14:e gången som det görs en ny. Den förra kom 2006. Man kan ju tycka att det verkar onödigt att göra nya så ofta. Varför duger inte de gamla? Nukunskap.se frågar Louise Holmer, som är en av dem som har jobbat mycket med Saol. Så här svarar hon:

Porträttbild på Louise Holmer. Hon har långt blont hår, svart tröja och ett halsband.

Louise Holmer

– I och med att samhället ändras, så ändras språket också. Det kommer in nya ord. Ordlistan ska spegla det samtida språket och brukar därför ges ut någorlunda regelbundet. I snitt vart tionde år, säger Louise Holmer.

Den här gången finns det 126 000 ord och uttryck att slå upp och av dem är 13 000 nya. De som arbetar med Saol får förslag från olika håll på nya ord för ordlistan. Sen undersöker de hur vanliga orden verkar vara. Till sin hjälp har de datorer och stora mängder text från bland annat papperstidningar och internet. Vem som helst kan föreslå nya ord, men det är inte särskilt vanligt att barn och ungdomar gör det.

– Det är vanligare att föräldrar mejlar in och säger att ”mina barn brukar använda det här ordet”. Barn och ungdomar får gärna höra av sig mer, säger Louise Holmer.

Vilka är dina favoriter av de nya orden i Saol?

Vithaj är ett. Och det är lite obegripligt att det inte har varit med innan. Det är inte så väldigt vanligt i tidningstexter, men det är ändå den mest kända hajarten. Jag gillar ord från djur och natur. Grodtunnel är ett ganska trevligt nytt ord också, en tunnel under vägen där grodor kan passera, säger Louise Holmer.

Samtidigt som nya ord kom med, rensades 9 000 andra bort som var väldigt ovanliga i skrivet språk. Det är ord som har blivit sällsynta i skriven text. När ord kastas ut blir människor ibland besvikna.

– Det kan röra upp stora känslor, av typen ”men det här ordet använder jag varje dag”. Fast ordet kanske inte står i text, eller så är det väldigt dialektalt, säger Louise Holmer.

Många av de bortplockade orden är också väldigt gammaldags. Man får naturligtvis fortfarande använda dem även om de inte stå i Saol. Precis som man kan hitta på nya ord. Många ord står också i andra sorters ordböcker.

Några nykomlingar i årets ordlista:

Meze, klimatflykting, frisparkssprej,viral, mejlbomba, hashtag, skajp, svininfluensa, läxrut, tjejvasa, streama och förstelärare.


 Snabba fakta om Saol:

Av de 126 000 orden är ungefär 90 000 substantiv, 16 000 adjektiv och 9 000 verb.
Det står inte bara hur orden stavas, utan också hur de böjs.
Ibland står det vad orden betyder. Men då är det korta förklaringar.
Saols längsta ord utan bindestreck är realisationsvinstbeskattning (28 bokstäver).
Den första upplagan av Saol kom 1874.
Listan är väldigt noga läst. Men det kan ändå bli fel. Ordet uppackad råkade få tre P en gång. Det ändrades när fler böcker trycktes.
Ordet tonåring kom med i ordlistan 1950. Det gjorde också kille som ett annat ord för pojke. Tjej fick vänta till 1973.
Det går tyvärr inte att söka i nya Saol på internet än.


Mer om vithajen i ordlistan:

Vithajen har alltså fått vänta i 141 år på att komma med i  Saol. Å andra sidan fanns den i minst en ordbok innan Saol kom. I en ordbok från 1850-talet står nämligen ordet HVITHAJ med. Språket och stavningen är gammaldags, men det står bland annat så här: ”En art af Hajslägtet, 25 fot lång, med mer än 400 tänder och grå hud”.


 Länktips:

1. Det går att söka i flera äldre Saol, ända sedan 1874. Då kan du se när ord kom med i ordlistan. En del ord stavades annorlunda förr i tiden.
2. Här kan du skriva till dem som gör Saol om ord som du tycker saknas i ordlistan.


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-21