Vittnen som inte hade sovit pekade oftare ut oskyldiga

Forskare har gjort experiment där vittnen har fått försöka att peka ut en misstänkt. Vittnen som inte hade sovit pekade oftare ut en oskyldig.


Publicerat: 2017-09-07 Text: Lisa Blohm


Vittnen till ett rån eller ett mord kan bli väldigt viktiga. Men de kan minnas fel. Om det går riktigt illa, kan oskyldiga hamna i fängelse och skyldiga gå fria.

I USA har forskare nu testat om det spelade någon roll om vittnena hade sovit eller inte innan de försökte peka ut en brottsling. Forskarna lät ungefär 200 människor titta på en film. I den ställde en skådespelare en bomb på ett tak. Människorna som såg filmen blev alltså vittnen till ett påhittat brott.

Tolv timmar senare fick vittnena titta på en ny filmsnutt, med sex personer som var ganska lika varandra. Det fanns två olika filmsnuttar. I den ena syntes bombmannen och fem oskyldiga. I den andra filmsnutten var alla sex oskyldiga. Vittnena skulle säga om bombmannen var någon av de sex. Så här gör polisen ibland.

Hälften hittade den skyldiga

En del vittnen sov innan de skulle peka ut bombmannen. Andra fick inte sova. Det visade sig att sov-gruppen och vaken-gruppen var ungefär lika bra på att hitta bombmannen, när han var med i gruppen. Hälften klarade att göra det.

Men när bara oskyldiga var med i gruppen, så blev det annorlunda. Då pekade 66 procent i vaken-gruppen ut en oskyldig som bombmannen. De som hade sovit pekade ut en oskyldig i 42 procent av fallen. Det kan också låta mycket, men var i alla fall färre.

Det här tycker forskarna är det intressantaste med deras studie – att sömn verkade göra att färre oskyldiga pekades ut.

– Med andra ord, så kanske sömn inte hjälper dig att ta rätt person, men det kanske hjälper dig att undvika att en oskyldig hamnar i fängelse, säger forskaren Kimberly Fenn i ett pressmeddelande.

Forskarna har lite olika idéer om varför det blev så här. En tanke är att hos människor som sover kanske hjärnan slipper att få så mycket nya intryck som kan göra minnet luddigare. Om poliser och domstolar kan få nytta av den här forskningen får man se.

Forskarna finns vid Michigan State University och skriver om sin forskning i en tidning som heter PLOS One.


Förslag till diskussionsfrågor:

♦ Vad tycker du om att många vittnen i experimentet pekade ut en oskyldig?

♦ Nu visste vittnena att det var ett experiment. Tror du att det spelade någon roll för om de pekade ut någon? Förklara hur du tänker!

Läs mer om vittnen i Tema VITTNE!