Youtube stoppar serie med Pewdiepie

Den svenske youtubern Pewdiepie har skämtat om judar, Adolf Hitler och nazism. Nu vill företagen Youtube och Disney inte samarbeta med honom längre.

Pewdiepie heter egentligen Felix Kjellberg och har över 50 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal. Han har tjänat mycket pengar på att visa när han spelar dataspel.

Pewdiepie (Felix Kjellberg)

Pewdiepie (Felix Kjellberg)

För inte så länge sedan satsade Youtube på en särskild serie med Pewdiepie. Den kunde bara tittare som betalade se. Men nu stoppar Youtube seriens nästa säsong, skriver tidningen Variety. Bara några timmar tidigare kom nyheten att företaget Disney avslutar sitt samarbete med Pewdiepie. Företaget skriver att Felix Kjellberg har gått över gränsen i videoklippen. Han har tidigare fått mycket pengar från just Disney, men nu blir det slut på det.

Vad har då hänt? Jo, Pewdiepie har haft med saker om nazism, judehat och Adolf Hitler i sina klipp. Bland annat betalade han ett par indiska män för att dansa och hålla upp en stor lapp där det stod ”död åt alla judar”, fast på engelska. De två männen bad senare om ursäkt. En av dem sa att de inte hade förstått texten. Wall Street Journal har flera andra exempel på nazistiska eller rasistiska budskap i Pewdiepies Youtube-klipp.

Felix Kjellberg har tidigare sagt att allt bara är skämt. Det gäller också lappen med judehat. Youtubern har sagt att han ville visa hur konstigt han tycker att det är att man för väldigt lite pengar kan få människor att visa en text med vad som helst på nätet.

Men efter att Wall Street Journal skrev om videoklippen, ville Disney alltså inte ha med Pewdiepie att göra längre.

I söndags, den 12 februari, skrev Felix Kjellberg på sin blogg. Han skrev att han absolut inte stöttar någon form av hat och bara håller på med underhållning. Han skriver också att han förstår att hans skämt var stötande, fast det inte var med mening.


Länktips

Artikel på engelska om nyheten (variety.com 2017-02-13)

Så här skrev Pewdiepie själv på sin blogg den 12 februari. På engelska.


Förslag till diskussion

Pewdiepie betalade två män för att visa upp en lapp med hat mot judar. Männen säger att de inte visste vad som stod på den. Fundera på och diskutera:

  • Vilket ansvar hade männen att själva ta reda på vad som stod på lappen?
  • Om Pewdiepie lurade männen att visa ett rasistiskt budskap, vad tycker ni om det han gjorde?
  • Om du känner till Pewdiepie sedan tidigare: Spelar de här händelserna någon roll för vad du tycker om honom? Motivera.
  • Vad kan man skämta eller inte skämta om, tycker ni?
  • Är det någon skillnad att skämta på Youtube eller med sina kompisar? Varför/varför inte?

Text: Lisa Blohm
Foto: Camknows (CC0)
Publicerat: 2017-02-14