Zara Larsson på lista över världens mest inflytelserika tonåringar

Foto: Tore Sætre (CC BY-SA 4.0)

Time är en stor och känd tidning i USA. Tidningen har nu gjort en lista med vad tidningen kallar ”De 30 mest inflytelserika tonåringarna 2016”. På den finns en svenska med – artisten Zara Larsson.

Att vara inflytelserik betyder att man har stor möjlighet att påverka andra människor. En del får mycket inflytande genom sitt jobb. Andra har stort inflytande för att de är rika, duktiga politiker eller skriver bloggar som många läser. Man kan tycka väldigt olika om vilka som är inflytelserika. Inflytande är en sorts makt, men går inte att mäta eller väga på något exakt sätt.

När Time gjorde sin lista valde tidningen att kolla på hur tonåringarna syntes, märktes och påverkade i sociala medier. Det spelade också roll vilka nyheter som skapades runt dem. Time tittade på tonåringar inom alla möjliga områden.

Bland tonåringarna på listan finns bland andra fredspristagaren Malala Yousafzai, dansaren Maddie Ziegler, modeller, simmare och en kock.

Zara Larsson är en av 18-åringarna på listan. Time skriver bland annat om Zara Larssons singel ”Ain´t my fault” och om hennes inlägg i sociala medier. Tidningen tycker att Zara Larsson tydligt skriver och sjunger om kvinnors makt över sina egna liv.

Tidningen har inte bestämt vilken av tonåringarna som de tycker har mest makt eller inflytande. av de 30 på listan. I stället är tonåringarna listade med de yngsta först och de äldsta sist. Zara Larsson hör till listans äldsta.

Länktips:
Här är Times hela lista över tonåringarna, på engelska (2016-10-19).


Förslag till uppgift

Titta gärna på listan över tonåringarna. Vilka känner du till till sen tidigare? Är det någon du vill veta mer om? Försök då att ta reda på mer!


Förslag till diskussion

Vad tycker ni är inflytande? Håller ni med om att artisten Zara Larsson har mycket inflytande och en sorts makt att påverka andra? Varför/varför inte? Vet alla i klassen vem hon är?


Förslag till skrivuppgift

Finns det någon person som har stort inflytande över hur du tänker, eller vad du gör? Hur märks det? Finns det något som är bra med det? Finns det något som är dåligt med det? Skriv en halv A4 och berätta. Personen kan vara vem som helst – en jättekänd person eller någon kompis eller släkting.


Text: Lisa Blohm
Foto: Tore Sætre (CC BY-SA 4.0)
Publicerat: 2016-10-21